zenklas 2015 04 13 SRF logo RGB pagrindinis 01 261x195 kkz mainuz PD Tamo1 Darzelisa Juodaičių

Pamokos kitaip

Integruota anglų kalbos ir geografijos pamoka

 g11 g22  g33  

Integruota pamoka – vienas iš ugdymo metodų, kuris leidžia į dėstomą dalyką pažvelgti kitaip.

Tokia pamoka gimnazijoje vyko 8 klasės mokiniams. Mokiniai turėjo galimybę pakartoti Europos geografinius vietovardžius, rasdami juos interaktyviame žemėlapyje ir užrašydami jų pavadinimus anglų kalba.

Reflektuodami mokiniai teigė, kad integruota anglų kalbos ir geografijos pamoka jiems patiko ir buvo naudinga.

Projektas ,,Raktinis žodis – svogūnlaiškiai“ 

 s11  s44 ss2   ss33 ss55 

STEAM pamokos  tikrai ,,veža“! Kovo 1 dieną  ketvirtokai užbaigė projektą ,,Raktinis žodis – svogūnlaiškiai“. Jo metu užauginome  svogūnų laiškų ir, panaudodami kiaušinius bei keletą kitų produktų, pagaminome kuo daugiau patiekalų. Į pagalbą pasikvietėme Gabrielės mamą Sandrą Pankauskienę.  Ji išaiškino, kokių higienos taisyklių būtina laikytis gaminant maistą, kaip saugiai dirbti. Svėrėme kiaušinius, įdomu buvo sužinoti, koks vieno svoris, o koks visų. Internete ieškojome receptų, gaminome. Dirbome komandomis, susitelkę. Rezultatas pranoko lūkesčius. Nepajutome, kaip prabėgo trys pamokos,  pristatėme draugams, ką pagaminome. O pagaminome 6914 gramų maisto ir sėdome valgyti. Visko suvalgyti net nepajėgėme. Apskaičiavome, jog vienas asmuo suvalgė vidutiniškai 394 gramų maisto. Viską užfiksavome ir aprašėme.

Integruota pamoka pas antrokus

in1  in2  in3 in4  in5

Vasario 27 dieną antrokams vyko integruota anglų kalbos, dailės ir technologijų pamoka ,,Žmogaus ir gyvūnų vaizdavimas“. Mokiniai puikiai įvardijo gyvūnų pavadinimus anglų kalba, papasakojo, ką jie veikia. Atlikdami kūrybinę užduotį vaikai turėjo nulipdyti varlę, šimpanzę, katę, šunį. Pamoka pavyko!

Nuotolinė paskaita ,,Ar žinai, kokie valgomi augalai auga miške?“

 pask11 pask22 pask33 pask44

Kauno miškų ir aplinkos  inžinerijos kolegija pakvietė respublikos mokinius visą kovo mėnesį dalyvauti paskaitose ar praktiniuose užsiėmimuose. Kovo 1 dieną 2–4 klasių mokiniai dalyvavo nuotolinėje paskaitoje ,,Ar žinai, kokie valgomi augalai auga miške?“, kurią vedė L. Semaškienė. Po žiemos visi jaučiame išsekusio imuniteto ir vitaminų stygiaus pasekmes – puola peršalimo ligos, stinga energijos. Organizmą galime stiprinti natūraliomis gamtos dovanomis. Sužinojome, jog natūralus būdas stiprinti organizmą pavasarį – pirmieji sprogstantys medžių pumpurai ir žolelės. Taip pat, jog lazdynų žirginiai, tai natūralūs mikroelementai. Supratome, jog naudotis miško gėrybėmis reikia atsakingai.

Integruota biologijos ir chemijos pamoka „Profesija – miškininkas“  

g33  g44     

Vasario 24 dieną IIG ir IIIG klasės mokiniai turėjo integruotą biologijos ir chemijos pamoką „Profesija – miškininkas“. Lektorius, miškininkystės mokslų magistras Algirdas Pieniuta papasakojo, ką moka ir dirba miškininkas. Miškininkas gerai moka matematiką, fiziką, chemiją, biologiją. Miškininkas-mokslininkas tiria augalų fiziologiją,  dirvožemio savybes, genetiką ir biotechnologiją, augalų selekciją. Miškininkas darbe – taksatorius, inžinierius, gamybininkas, želdintojas, miškų apsaugos specialistas, gamtosaugininkas. Pasirodo, medžių  (ypač pušies), kitų augalų genomų seka,  gebėjimas apsisaugoti nuo įvairių gamtos pokyčių yra daug sudėtingesni nei žmogaus. Mokiniai sužinojo apie medžių tarpusavio bendravimą naudojant grybus, vienas kito saugojimą. Dabartinės mokslininko darbų temos – uosio (beveik išnykusio mūsų miškuose dėl ligų) genomo išanalizavimas ir klonavimas iš sveikų medžių. Labai įdomi ir informatyvi paskaita, nuoširdžiai dėkojame.

Nuotolinė pamoka su jūrų biologe

 b11  b33  b44 b55 b66 b77

Vasario 24 dieną 3–4 klasių mokiniai dalyvavo nuotolinėje pamokoje, kurią vedė jūrų biologė Laura Stukonytė. Ji įnešė mėlynos spalvos į klasę, nes pažinimas įkvepia rūpestį! Supažindino su vandenyno gyventojais, kuriems sniegas ir ledas – neatsiejama gyvenimo dalis. Daug sužinojome apie Arkties ir Antarktidos gyventojus. Leidomės į pažintį su įspūdingais vėpliais! Dėl savo dydžio, vėpliai neturi daug natūralių priešų. Kartais juos pavyksta sumedžioti orkoms ar baltosioms meškoms. Pavojų šiems gyvūnams, tiesiogiai ar netiesiogiai, kelia žmonės – tiek dėl jų medžioklės, tiek dėl klimato kaitos, šiuos ir kitus dalykus sužinojome pamokos metu, taip pat Laura atsakė į klausimus, kurie mums kilo užsiėmimo metu.

Bendradarbiavimo pamoka skirta Vasario 16-tai paminėti

benp11  bp22 bp33  bp55 

 Vasario 10 d. tęsiant bendradarbiaujančių klasių projektą, vyko pamoka Vasario 16-tai paminėti „Mano Lietuva“. Pamokoje dalyvavo net 4 mokyklos: Klaipėdos „Gilijos“ pradinės mokyklos 4a klasės mokiniai su mokytoja Rita Domarkiene, Klaipėdos r. Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos 4a klasės mokiniai su mokytoja Loreta Toleikienė, Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos 4b klasės mokiniai su mokytojomis Aušra Dunauskienė ir specialiąja pedagoge Gražina ir Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos 4 klasės mokiniai su mokytoja Loreta Pociene. Klaipėdos mokinukai papasakojo apie savo mokyklą ir pristatė Klaipėdos miesto lankytinas vietas. Kuršėnų mokinukai užminė net tris mįsles apie savo miestą. Veiviržėnų mokinukai mums parodė filmą apie savo miestelį. Veliuonos mokinukai papasakojo apie savo įdomiausias pamokas ir įvairias vykdytas veiklas. Toliau mokiniai dirbdami grupėms ieškojo žodžių susijusių su Lietuva. Žinias apie Lietuvą įtvirtinome dalyvaudami „Kahoot" viktorinoje. Mentimeter įrankio pagalba visi draugiškai užbaigėme pamoką. Skambėjo žodžiai: patiko, smagu, įdomu, linksma ... Smagu buvo susipažinti ir pabendrauti vieniems su kitais.

 Nuotolinė ,,Žaliojo taško“ organizuota pamoka

z1  z2 z3  z4 z5

 Vasario 9 dieną 1 ir 4 klasių mokiniai dalyvavo nuotolinėje ,,Žaliojo taško“ organizuotoje pamokoje, kurios metu iš popierinių maišelių pasigaminome puikius darbelius. #ŽaliasisRaštingumas edukacijoje jiems pagaminti panaudojome popierinius maišelius, spalvas ir meilę, kurios vasarį tikrai netrūksta! Klausėmės edukatorės atidžiai, stropiai dirbome, tad viskas sekėsi itin gerai. Mokomės gyventi tvariai!

Čiurlionio technika

 ciurlionis1 ciurlionis2 ciurlionis3  

Gruodžio 15 dieną vyko integruota dailės, istorijos, lietuvių kalbos ir informacinių technologijų pamoka IVG klasės mokiniams „Čiurlionio technika“, kurią vedė Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus edukatorė. Ji supažindino su dailininko naudotomis priemonėmis. Kuo piešė ir tapė šis dailininkas? Kodėl dauguma Čiurlionio paveikslų šiandien yra pakeitę spalvas? Kodėl jie tokie trapūs? Apžiūrėję originalius paveikslus ir sužinoję kaip jie yra saugomi, dalyvavome  praktinėje užsiėmimo dalyje, kurioje išbandėme tokias kreideles ar dažus, kokius naudojo Čiurlionis ir sužinojome,  kaip šis žymus dailininkas komponuodavo ir dėliodavo formas popieriaus lape – pagal išsitrauktą atsitiktinę užuominą kiekvienas galėjo pats pabandyti sudėlioti čiurlionišką siužetą.

Po edukacijos pasidžiaugėme Kauno kalėdine egle ir žiūrėjome vizualinį gyvos muzikos spektaklį ,,KAFKA INSOMNIA“, kuris  pasakojo sapniškai realistišką čekų rašytojo Franco Kafkos vienos nemigos nakties istoriją. Šiuolaikinio lėlių teatro, draminės vaidybos, videoprojekcijų, gyvos muzikos bei garsinių manipuliacijų pagalba kūrėjai gilinosi į paranojišką ir kerinčią legendinio čekų autoriaus kūrinių atmosferą bei pagrindines rašytojo gyvenimo peripetijas. Eksperimentinis, posdraminis spektaklis perteikiamas per šiuolaikinio vizualaus teatro formą, nuneš į F. Kafkos pasaulį bei jo edukacinį turinį.

Tai buvo įdomi ir kitokia spektaklio forma, kuri leido prisiliesti prie čekų rašytojo Franco Kafkos kūrybos.

Džiaugėmės pilna įspūdžių diena. Įgytas naujas patirtis pritaikysime pamokose, o sukurtais paveikslais papuošime klasę.

Advento popietė Panemunių regioniniame parke

parke1  parke2  parke3  parke5 

Gruodžio 7 dieną 1 ir 4 klasių mokiniai vyko į šventinę popietę Panemunių regioniniame parke Šilinėje. Iš tolo matėsi laužas, kuris kvietė burtis vaikus aplink. Kaip ir kas kartą susitikus, pasisveikiname savo tradiciniu pasisveikinimu. Žaidimai, įvairios užduotys, kurias pateikė kultūrologė Vaida Mozūraitienė, su dideliu užsidegimu atlikome. O tuomet skubėjome vidun gerti arbatos, pasistiprinti. Sužinojome apie advento papročius, burtus, žinoma, ir išsibūrėme. Pasigaminome  po dekoraciją, kuria pasipuošime namus. Smagu dirbti drauge, gera padėti draugui, smagu sulaukti ir iš jo pagalbos. Turiningai ir prasmingai praleidome laiką.

Kūrybinės dirbtuvės „Žaliasis raštingumas“   

 kz1 kz2   kz3  kz4

Kalėdinių dovanų norai ir sąrašai – jau mūsų mintyse, todėl edukacijų ciklas „Žaliasis raštingumas“    kvietė pasigaminti tvarią kalėdinę dovanėlę savo rankomis!

Kūrybinės dirbtuvės vyko gruodžio 8 dieną nuotoliniu būdu, jose dalyvavo pradinių klasių mokiniai. Pasigaminome žaisliukus eglutei.

Animacijos magija

ratas1   ratas4  ratas6  ratas8

Štai iš praėjo MAGIŠKA animacijos eksperimento diena. Joje dalyvavo virš šimto klasių iš visos Lietuvos. Džiaugiamės, kad ketvirtokams pavyko susikurti savo Zoetropą (gyvybės ratą) ir išvysti animacijos magiją! Susipažinome su istorija, keliaudami laiko juosta iš šių dienų atgal per du šimtus metų!

Dalyvaudami gruodžio 2 dieną respublikinėje STEAM pamokoje-dirbtuvėse „Animacijos magija“ susipažinome su animacijos istorija, išsiaiškinome animacijos principus, piešėme, karpėme ir taikėme jau paruoštus kadrus. Kad įgyvendintume sumanymą ir pasigamintume animacijos prietaisą, panaudojome antrines žaliavas: senus kompaktinius diskus, kartono dėžes, nenaudojamus teptukus ar valgymo lazdeles.

Išpildant A raidę

a1   a2 a3   a4

Kūrybingumo mokyklos organizuotas STEAM projektas ,,Išpildant A raidę“ baigėsi. Lapkričio 29 dieną nuotoliu būdu vyko baigiamasis renginys, kuriame IG klasės JMB būrelio narės Gerda Bakšytė, Vidmantė Letukaitė, Jurga Laiconaitė, Gerda Golubovskytė pristatė projektą ,,Vabalai vabaliukai“.

Miškininkai kartu su Kūrybingumo mokykla bei Jurga Daubaraite ir Jonu Žukausku, 2023 m. atstovausiančiais Venecijos architektūros bienalėje su  projektu „Vaikų miško paviljonas“, Šakių Žiburio gimnazijos, Pilviškių Santakos gimnazijos, Turgelių Aistuvos gimnazijos, Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos mokiniams padėjo pažinti, tyrinėti bei pažvelgti į mišką kitomis akimis.

VMU yra projekto „Išpildant A raidę“ dalis, kuris skatina pasitelkti STEAM metodus, o ypač – holistinį, kūrybingą mąstymą, kuris padeda apjungdamas skirtingas mokslines ir inžinerines disciplinas.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba

Jubiliejinis laiškas Maironiui

m1   m2

Integruota bibliotekos ir lietuvių kalbos ir literatūros pamoka IVG klasės mokiniams ,,Jubiliejinis laiškas Maironiui“ buvo skirta Maironio 160-osioms gimimo metinėms paminėti. Kadangi dvyliktokai mokosi apie poetę Salomėją Nėrį, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jovita Mišeikienė pamoką pradėjo S. Nėries eilėraščiu ,,Maironiui“, mokiniai ieškojo atsakymų, kodėl būtent šiam poetui skirtas kūrinys. Bibliotekininkė Rita Ramonaitė priminė mokiniams Maironio biografijos faktus, ji parengė klausimyną Kahoot programėle. Mokiniai prisiminė iškilųjį Lietuvos dainių, skaitė jo eiles.

Žaliasis raštingumas

z1  z5  z6  z7

Gruodis – susikaupimo, laukimo ir susilaikymo nuo perteklinio vartojimo mėnuo, todėl nuotolinės „Žaliojo raštingumo“ edukacijos metu  gruodžio 1 dieną 4 klasės mokiniai apsvartė vartotojiškos kultūros įtaką ir žalą gamtai, bei vartojimo mažinimo būdus. Aptarėme žiedinės ekonomikos principus, kurie gali prisidėti prie gamtinių išteklių saugojimo, nesumažindami visuomenės poreikių tenkinimo ir atlikdami praktines užduotis įsitikinome, jog laukti Šv. Kalėdų tvariai – ne tik nesunku, bet ir malonu bei labai naudinga! Pasigaminome angeliukus.

Integruotos pamokos Nacionaliniame M. K. Čiurlionio meno muziejuje ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje.

c1 c2   c3  

Lapkričio 24 dieną penktokai ir šeštokai lankėsi Nacionaliniame M. K. Čiurlionio meno muziejuje ir žiūrėjo prestižinių tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatų Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko kūrinį  – virtualios realybės filmą „Angelų takais“ – skirtą dailininko, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybai pagerbti. Dar muziejuje lydimi edukatorės apžiūrėjo paveikslus bei užkoduotu M. K. Čiurlionio sukurtu raštu rašė atvirlaiškius savo draugams. Dar mokiniai lankėsi  Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje. Ten sužinojo apie  LSMU VA istoriją, lankėsi griaučių kambaryje, klausėsi ir kalbėjosi apie gyvūnų priežiūrą, jų gydymą, pamatė istorinių gydymo ir priežiūros prietaisų.

Jurbarko r. Samariečių Vaikų dienos centrai

dalyvauja projekte Nr. JYRB-LEADE-6B-JV-714 „Žingsnis į ateitį“

 

rob1  rob2  rob3 rob4 

 Lapkričio 25 dieną   Veliuonos Vaikų dienos centro vaikai, pasikvietę draugų iš pradinių klasių, dalyvavo Robotikos akademijos užsiėmime. 

                       Šį kartą  žaidimo herojus Hartas sugalvojo pasitelkęs vilnonius siūlus ir stipriai besisukantį suktuką sukurti didžiulį voratinklį ir supančioti visus patrakusius elektros įrengimus! Tai jau trečioji misija mokiniams. Jie tapo tikri programavimo meistrai, todėl Hartas net neabejojo, kad mokiniai su šia užduotimi susitvarkys  be menkiausių problemų! Taip ir įvyko.  Kiekviena mokinių porą pagamino po robotuką. O smagiausią dalis buvo užsiėmimo pabaigoje – ilgiausiai besisukančio suktuko varžybos. Varžėsi visi!

 8 klasės mokinai socialinių įgūdžių valandėlėje mokėsi kokybiško bendravimo 

 bendravimas

 Mokiniai dirbdami grupėse aptarė pateiktas situacijas, parinko vieną ar kelis tinkamus sprendimus. Diskutuodami išsiaiškinome, kad  liūdėti, pykti, nerimauti  yra normalu, bet reikia tinkamai tai daryti, kad nepakenktume sau ir kitiems.   Smagu, nes daugelis mokinių pasakė, jog sunkiose situacijose prašo pagalbos tėvų, šeimos narių, draugų. Visi moka atpažinti pyktį ir žino, kaip galėtų save nuraminti stresinėje situacijoje: padaryti mažą pertraukėlę, atsitraukti iš tos situacijos, giliau kvėpuoti, atsigerti vandens. Išgryninome, kas mums padeda kokybiškai bendrauti su kitais – pakankami bendravimo įgūdžiai, tinkama pykčio išraiška, streso atpažinimas ir valdymas.

Pamokos ar pramogos Margupio kadagyne? 

pramoga1  pramogos1  pramogos2 pramogos4 

Jaunųjų miško bičiulių būrelio nariai lapkričio 25 dieną lydimi Veliuonos girininkijos girininko Sauliaus Belevičiaus apsilankė Margupio kadagyne. Tai antras pagal dydį kadagynas  Lietuvoje. Jame saugomos europinės svarbos buveinės, stepinės pievos, čia aptikti ir Raudonosios knygos augalai melsvieji gencijonai, dygioji slyva. Dygiosios slyvos vaisių paragavome ir mes, visai patiko, geras skonis. Girininkas papasakojo apie Margupio slėnyje augančius kadagius, jų ypatumus. Grožėjomės vaizdais, kurie tikrai kerintys. Viliojo ir snieguoti šlaitai, nuo kurių leidomės su čiuožynėmis ar tiesiog ridenomės nuo kalniukų. Pamoka ir pramoga: visko vyko vienu metu.

Penktos klasės mokiniai žino, kaip išvengti nerimo

nerimas1  nerimas2 nerimas3 nerimas4

Socialinių įgūdžių valandėlė prasidėjo nuo nuotaikingo žaidimo, kurį teko vesti patiems mokiniams.  Užsimezgus šiltesniam ryšiui,   aptarėme penktokų adaptaciją. Visi mokinukai tvirtino, kad gimnazijoje jaučiasi jaukiai ir saugiai, sutaria su mokytojais, turi draugų savo ir kitose klasėse. Į klausimą, ar jaučia dėl ko nors nerimą, keli mokiniai atsakė, kad kartais nerimauja prieš atsiskaitymus, arba kai palieka namuose mokymosi priemones. Tuomet diskutuodami, mokiai patys pasiūlė, kaip galima išvengti tokio pobūdžio nerimo: pasiruošti patikrinimui, visada atlikti užduotis, iš vakaro susidėti į kuprinę visas priemones. Mokiniai vaizdavo savo nerimą, išsakė mintis, kaip jį įveikti, kaip padėti nerimaujančiam draugui.

Edukacija ,,Kas aš esu?''

kas1   kas2

Lapkričio 23 dieną penktos ir šeštos klasės mokiniai dalyvavo edukacijoje. Visuomenėje, kuri vertina kognityvinį pažinimą ir racionalumą, dažniausiai girdime, kad turime daryti tai, „kas turi prasmę“ ir yra „praktiška“. Tačiau toks supratimas sukelia prieštaringą jauseną, kai tuo pačiu siunčiama žinutė „sek paskui savo širdį“. Jausmai – ne tik sujungia, bet ir griauna, todėl mokėjimas juos suvaldyti ir tinkamai reaguoti, yra vienas svarbiausių kokybiškų santykių aspektų. Emocinis intelektas itin svarbus mokykloje, asmeniniame gyvenime, santykiuose su aplinkiniais. Todėl verta skirti daugiau dėmesio savęs pažinimui ir trokštamų savybių išsiugdymui. Tada tikimybė sulaukti pasisekimo ir įgyvendinti net pačius slapčiausius savo tikslus tikrai padidės. Žmogus gali valdyti savo emocijas ir pasiekti vidinę ramybę, nepaisydamas išorės aplinkybių. Suprasti, kad gali pasiekti tokią būseną, kokią nori pasiekti. Paplitusi nuomonė, kad mūsų gyvenimą iš esmės lemia genetiškai paveldėtas ir nekintantis tam tikro koeficiento intelektas. Tačiau kodėl kartais aukštą intelekto koeficientą turintiems žmonėms nesiseka, o į proto galiūnus nepanašūs asmenys gyvenime puikiai tvarkosi. Emocinis intelektas parodo, jog gyvenime svarbiausius etinius sprendimus lemia jausmų galia ir mastas. Impulso vergai, kuriems stinga savitvardos, nepasižymi ir dorove. Gebėjimas kontroliuoti savo impulsus yra charakterio tvirtumo ir valios pamatas. Kita vertus, nesugebėdami suvokti artimo poreikių ar jo nevilties, negalime būti ir rūpestingi. Šiandien mums labiausiai ir stinga savitvardos ir užuojautos. Pasitelkdami itin turtingą mūsų tautosakos palikimą – pasakas ir pasakojimus, legendas, patarles, pokštus ir anekdotus, tikėjimus, papročius, mįsles ir pan. – siekiame ugdyti moksleivių emocinį intelektą. Situacijų žaidimai, juose atpažįstant save ir kitus, padės formuoti visavertę asmenybę, gebančią pažinti ir atpažinti sudėtingą savo ir kito žmogaus jausmų pasaulį, sugebėti jį valdyti bei kurti darnius ir tvarius tarpusavio santykius.

Edukaciją parengė ir vedė psichologas,  poetas ir tarpdisciplininių menų kūrėjas Julius Žėkas;  kuriantis, organizuojantis ir kuruojantis įvairius kultūros ir meno bei neformaliojo švietimo projektus; vien su emocinio intelekto ugdymo programomis per paskutinius metus vedęs jau per kelis šimtus edukacijų įvairiose Lietuvos mokyklose.

 2022 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos namas.

n1  n2  n3   

 

n4  n5  

2022 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos namas.   Atsiliepdami į kvietimą, 5-7 klasių mokiniai kartu su socialine pedagogė Svietlana Mickuvienė pakalbėjo apie savo artimiausią aplinką, ten, kur gyvename. Diskutavome: ar mokiniai pastebi, atkreipia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, tolerancijos/netolerancijos atvejus.  Kadangi šių metų Tolerancijos dienos ženklas namas – aptarėm tai, jog žmonės gyvena visuomenėje, kaip daugiabutyje name, kuriame kaimynai skirtingi, bet tai netrukdo žmonėms bendrauti, gyventi kaimynystėje. Tačiau kartais žmonių skirtingumas sukelia kitiems pyktį.   Kiekvienas iš mokinių atliko kūrybinį darbą „Namas, kuriame gyvena Tolerancija“.

Tarptautinė tolerancijos diena

 t2 t10  T 9   

Lapkričio 16 d. - Tarptautinė tolerancijos diena. Žaisdami imitacinį žaidimą 7 klasės mokiniai išmėgino bendravimo įgūdžius ir įvertino asmenines tolerancijos ribas: ką kiekvienam asmeniškai sunku toleruoti, kodėl?

Įžiebk savo šviesą

lempute4   lempute6 lempute7  lempute8 

Nuo pat mažens svarbu suvokti elektros energijos naudojimo reikšmę ir paskirtį.

4 klasės mokiniai kartu su šimtais kitų Lietuvos mokyklų mokinių dalyvavo STEAM Code Academy virtualiose dirbtuvėse „Įžiebk savo šviesą“. Vaikai klausėsi paskaitos apie elektros grandinę, jos veikimą, sužinojo, kuo skiriasi baterija ir elementas, kas pirmasis sukonstravo elementą. Čia kūrė savo bateriją elektros grandinei, išmoko šviesos energijos grandies subtilybių.

Mokiniai, naudodamiesi monetomis, folija, druska ir vandeniu, sukonstravo savo bateriją, kuri padėjo žybsėti šviesos diodui. Šia baterija bandė apšviesti pačių sukurtus ir sukonstruotus namelius.

 Ketvirtokai džiaugėsi, kai lemputės ėmė šviesti.

 Integruota istorijos ir etikos pamoka

k1  k2   k3 k4   k5

Spalio 25 dieną minėdami Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-metį bei pirmosios demokratinės Lietuvos Valstybės Konstitucijos 100-metį IG–IIIG klasių mokiniai per istorijos pamokas pasitikrino savo žinias dalyvaudami Konstitucijos egzamine.

8 klasės mokiniai integruotoje istorijos ir etikos pamokoje nagrinėjo LR Konstituciją. Dirbdami grupėse ieškojo atsakymų į pateiktus klausimus, radę jais pasidalino vieni su kitais. Žinias pasitikrino spręsdami testą Kahoot platformoje.

Pasakų iššūkis 2022

p1  p2 p3 

Rugsėjo 21 dienos rytą pirmos, antros klasių mokinukai ir PUG  nuotoliniu būdu dalyvavo ugdymo pasakomis iniciatyvos „Pasakų iššūkis 2022“ atidaryme. Mokinukams buvo pristatytos pasakų knygelės. Vaikai klausėsi sekamų pasakų, dalyvavo jas analizuodami. Per savaitę bent tris kartus skaitome pasirinktas pasakas, analizuojame, ieškome sąsajų su tikru gyvenimu.

„Nepatogaus kino“ edukacija „Tai – aš“

kinas1  kinas2  kinas3 

Spalio 21 dieną 4 ir 5 klasių mokiniams vyko virtuali filmo  ,,Tai – aš“ peržiūra. Filmas apie merginą, kilusią iš Ugandos, kurios gyvenimas buvo lyg „dėžėje“ slepiant save nuo vyrų akių ir poelgių. Mergaitė pasidalino istorija, kaip  mokykloje bendraklasis berniukas priekabiavo ir palietė jos intymią vietą, ji supykusi jam trenkė. Tada atėjo mokytojas vyras ir liepė mergaitei atsiprašyti berniuko. Tokia nelygybė lyties atžvilgiu lydi mergaites Ugandoje ir kitose Afrikos šalyse. Tačiau šis filmas turi ir vilties. Merginos gyvenimas pasikeitė jai  atvykus į Nyderlandus, ten galėjo būti laisva, atvira ir mergaitiška.

Po filmo vyko virtuali edukacija,  ją vedė edukatorė, psichologė Inga Žoramskienė. Aiškinomės, kokios yra smurto rūšys, kalbėjome apie lyčių stereotipus. Mokiniai atliko užduotis, drauge pasidalino įspūdžiais ir pasikalbėjo apie tai, kas svarbu.

Jurbarko r. Samariečių Vaikų dienos centai dalyvauja projekte Nr. JYRB-LEADE-6B-JV-714 „Žingsnis į ateitį“

r3 r4  r5  r24

                   

Spalio 18 dieną į  Veliuonos Vaikų dienos centrą atvyko Robotikos akademijos mokytoja, kuri pravedė labai įdomų užsiėmimą.   Iš pradžių ji papasakojo istoriją apie tai, kaip išradėjas Hartis Pyteris  bandė sukurti priemonę vandens telkinių valymui, bet jam nepavyko.  Todėl vaikams žūtbūt reikia sukonstruoti robotą, kuris išvalytų užterštą vandenį ir taip apsaugotų mūsų planetą.

                       Kad būtų smagiau, Dienos centro vaikai atėjo į pradinių klasių korpusą ir pasikvietė draugų. Mokiniai dirbo poromis, pasitardami ir pasidalindami darbus, pasitikėdami savo žiniomis ir įgūdžiais. Užsiėmimo metu vaikai mokėsi konstruoti moderniausius Lego Mindstorms robotų konstruktorius ir juos programuoti.  Kūrybinis procesas suteikė vaikams daug smagių emocijų.

Energetikos pamoka

i1  i2 
i4

 

 i3 i6  

Apie energiją, atsinaujinančius energijos išteklius, kogeneracinę elektrinę šiandieną kai kurie 1–4 klasių mokiniai išgirdo galbūt pirmą kartą. Energetikos pamoką vedė ,,Igničio“ atstovė Rūta Gaškauskaitė. Viešnia įdomiai ir vaizdžiai papasakojo, kokie yra atsinaujinantys energijos šaltiniai. Sužinojome, kiek dienų per metus Lietuvoje šviečia saulė, kad Lietuvos klimatinėmis sąlygomis daugiausiai elektros energijos saulės elektrinėse pagaminama gegužės, birželio ir liepos mėnesiais. Kalbėjome apie vėjo, hidro ir biokuro elektrines. Kodėl svarbu taupyti energiją? Išsiaiškinome ir teisingai atsakę į pateiktus klausimus, gavome prizus. Visi dalyviai buvo apdovanoti knygelėmis ,,Kaip Ignitis detektyvai energijos taupymo mįsles sprendė“.

 Integruota lietuvių, istorijos ir pilietiškumo pamoka Pilies muziejuje „Mažoji Lietuva vakar, šiandien, rytoj"

 klaip3  klaip4 klaip5  klaip6

Spalio 14 dieną IIG ir IIIG klasių gimnazistai turėjo neįprastą dieną – kelionę į turistų pamėgtą Klaipėdą. Šiame mieste vyko integruota lietuvių, istorijos ir pilietiškumo pamoka Pilies muziejuje ,,Mažoji Lietuva vakar, šiandien, rytoj“. Mokiniai  pasisėmė daug istorinių faktų ir žinių. Savo akimis pamatė senovinius artefaktus ir sužinojo jų esmę bei paskirtį. Neįprastos pamokos už gimnazijos ribų kulminacija tapo spektaklis „Mūsų klasė“ Klaipėdos dramos teatre.  Talentingi aktoriai padėjo pajausti lenkų ir žydų santykių karo metais ypatumus. 

Edukacija Knygnešiai ir žandarai 

 z1  z3  

Spalio 11 dieną 6–7 klasių mokiniai dalyvavo edukacinėje išvykoje į Kauną. Mokiniai lankėsi klubo Ka-Ringas lazerių erdvėje ir susipažino su Lietuvos praeitimi apie knygnešių pavojingą, tačiau labai naudingą darbą. Pasiskirstę į dvi komandas – žandarus ir knygnešius – skirtingų misijų metu vykdė užduotis knygnešių išsaugojimui ar suėmimui. Šis žaidimas lazeriais ne tik aktyvi pramoga, bet ir netradicinė istorijos pamoka. Dar viena panaši, kitos temos pamoka įvyko pabėgimo užduoties metu. Naudodami logiką ir sumanumą mokiniai turėjo įveikti tris užraktus ir išsilaisvinti iš požeminio Kauno spąstų.

Žibintas iš antrinių popieriaus žaliavų

z1  z2    z3 

Spalio 6 dieną 2–4 klasių mokiniai dalyvavo nuotolinėse kūrybinėse dirbtuvėse ,,Žibintas iš antrinių popieriaus žaliavų“. Žiediškumas kūryboje – vaikų kasdienybė. Susipažinome su žiediškumu vartojimo procese bei antrinio panaudojimo ir rūšiavimo nauda. Edukaciją vedė pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos ,,Žaliasis taškas“ edukatoriai. Mokiniai stropiai dirbo klausydami aiškinimo, tad rezultatas puikus – pasigaminome žibintus, pasipuošime jais namus!

Integruota istorijos/pilietiškumo pamoka-ekskursija į Gystaus pušyną prie paminklo  žydų genocido aukoms atminti.

holokaustas 4  holokaustas 2  holokaustas 1  

 Rugsėjo 21 dieną IG ir IIG klasių gimnazistai kartu su istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojomis D. Kazlauskaite  bei  R. Klasauskaite dalyvavo integruotoje istorijos/pilietiškumo pamokoje-ekskursijoje į Gystaus pušyną prie paminklo  žydų genocido aukoms atminti.   Čia 1941 m. rugsėjo mėnesį  buvo sušaudyti  159 žydų tautybės Lietuvos piliečiai.  Istorijos mokytoja papasakojo mokiniams apie holokaustą Lietuvoje. Gimnazistai susipažino su faktais apie Veliuonos žydų gyvenimą tarpukariu bei apie Veliuonos žydų naikinimą.

   Šią dieną minėti svarbu tam, kad nepasikartotų šiurpūs įvykiai. Žinodami apie praeities įvykius ir gebėdami kritiškai pažvelgti į tai, kas vyksta dabar, galime įvairia veikla stabdyti ir panašias žmonijos tragedijas, nusikaltimų prieš žmones apraiškas.

Fizinio aktyvumo diena

 sp7 sp3  sp9

 

Birželio 16 dieną mūsų gimnazijoje vyko fizinio aktyvumo diena. Fizinį aktyvumą suprantame kaip bet kokį kūno judėjimą. Taigi, nusprendėme dieną praleisti aktyviai. 5–8  ir IG–IIG klasių mokiniai rytą pradėjo makšta, kurią pravedė mūsų gimnazistės – Alvyda Steponavičiūtė ir Ema Kordušaitė.  Mergaitės savo draugus pamokė ir ritminių šokių. Susiskirstę komandomis mokiniai žaidė tinklinį, krepšinį, kvadratą ir futbolą. Kad būtų linksmiau sportuoti, Pijus Kučinskas ir Nojus Janavičius įgarsino šventę ir visus linksmino savo parinkta muzika. Džiugu, kad renginio metu tinginiaujančių neatsirado. Pačios aktyviausios klasės buvo nominuotos ir gavo saldžių dovanų. Sveikata – brangiausias mūsų turtas. Todėl rūpinkimės ir puoselėkime ją!

druskininkai1  druskininkai2   druskininkai3
druskininkai4  druskininkai5  druskininkai7 

Edukacinė išvyka į Druskininkus

Birželio 14 dieną IG–IIG klasių mokinai dalyvavo integruotoje geografijos, muzikos, technologijų pamokoje, kuri vyko Druskininkuose. Mokiniai apsilankė M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje, susipažino su jo unikalia kūryba ir svarbiausiais gyvenimo faktais. Savo meninius gebėjimus mokinai galėjo lavinti floristikos dirbtuvėse „Menų kalvėje“. Daug smagių akimirkų išvykos dalyviai patyrė vandens parke.    

robotai1   robotai2  robotai4 robotai7 

Gimnazijoje lankėsi „Robotikos studija“

Birželio 9 dieną IG–IIIG klasių mokiniai dalyvavo žaismingoje kultūrinėje edukacijoje  „Japonijos kultūra ir technologijos“, kurios metu konstravome ir programavome robotus sumo imtynininkus, dalyvavome robotų sumo imtynėse, tobulinome robotus.

Šypsenos, azartas, kūrybinis problemų sprendimas buvo nuolatinis palydovas. Tai puiki galimybė mokytis suvienyti jėgas su klasės draugais ir drauge siekti pergalių.

Robotikos užsiėmimai ne tik suteikė informatikos ir inžinerijos žinių, bet ir ugdė kūrybiškumą, gebėjimą spręsti problemas.

d2   d4 d5   d6

 

d8   d9

Istorijos ir pilietiškumo pamoka-ekskursija ,,Partizanų takas“,  skirta Lietuvos partizanų, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienai paminėti Daugėliškių miške.

Gegužės 18 dieną Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos IG ir IIG klasių mokiniai kartu su pilietiškumo pagrindų mokytoja R. Klasauskaite bei istorijos mokytoja D. Kazlauskaite vyko į Raseinių rajono  Daugėliškių mišką.  

Buvęs  Ariogalos gimnazijos istorijos mokytojas A. Bautronis kartu su Ariogalos gimnazistais ir miesto bendruomene 2010 metais nutiesė Daugėliškių miške ,,Partizanų taką“, supažindinantį su partizaninės kovos pasipriešinimo okupacijai istorija. Čia  buvo atstatytas ir  partizanų bunkeris.

Šiame bunkeryje 1950-ųjų liepą žuvo Prisikėlimo apygardos partizanų vadas, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracijos signataras, Leonardas Grigonis-Užpalis, o su juo – dar keturi kovotojai. Dar vienas partizanas pateko į čekistų rankas. Partizanai žuvo po įnirtingo susišaudymo.

Mokiniai turėjo galimybę patys nusileisti į bunkerį ir apžiūrėti jį iš vidaus  ir bent akimirkai pajusti, kokiomis sunkiomis sąlygomis gyveno partizanai. Eidami miško taku skaitėme informaciją stenduose apie 1949 m. vasario mėnesį įkurtą  LLKS, žymiausius partizaninės kovos vadus. Žygis partizanų takais baigėsi prie buvusio partizanų ryšininko–rėmėjo Albino Kęstučio Bersėno-Stirniuko sodybos.

Kelionė mums paliko daug įspūdžių, leido prisiliesti gyvai prie mūsų šalies istorijos bei pažvelgti į ją šiek tiek kitokiomis akimis. 

vl1  vl2 

Edukacija ,,Veliuonos lobiai“

Gegužės 19 dieną IIIG klasės mokiniai ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Jovita Mišeikienė ir Jolanta Lukenskaitė dalyvavo Veliuonos krašto muziejaus edukacijoje ,,Veliuonos lobiai“. Edukaciją vedė muziejininkas Gediminas Klangauskas. Iš pradžių susitikimas įvyko Veliuonos seniūnijos salėje, kur Gediminas Klangauskas pasakojo vienuoliktokams apie Veliuonos bažnyčią. Edukacijos tikslas buvo plačiau sužinoti apie bažnyčioje esančius dailės kūrinius. Mokiniai gavo užduotį patys pasirinkti kūrinį, sužinoti jo autorių, pavadinimą, priklijuoti  paveikslo atvaizdą bažnyčios plane. Vėliau apsilankę Veliuonos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje surado šiuos paveikslus. Ir mokytojos, ir mokiniai bažnyčioje taip buvo įsitraukę į veiklą, kad net pamiršo fotografuoti. Vienuoliktokams čia rūpėjo įvairūs dalykai: jie galėjo nusileisti į rūsį, slaptais laipteliais pakilti aukštyn, apžiūrėti ypatingas zakristijos duris. Šauni ir prasminga edukacija, nes pirmiausiai turime aptikti tuos lobius, kurie yra šalia mūsų.

t1  t2  t3  t4 

Technologijų pamoka

Gegužės 13 dieną trečiokai technologijų pamokų metu gamino kukurūzų spragėsius. Ar sveika, ar naudinga? Internete ieškojome informacijos apie kukurūzų maistinę vertę, sužinojome, jog juos tikrai sveika valgyti.  Spragėsius gardinome šokolado drožlėmis, kakava, cukraus pudra, druska. Žodžiu, prisigaminome įvairiausių skonių, ragavome, vertinome. Kiekvieno skonis kitoks, pasirinkimas skirtingas, tuo mes ir žavūs – skirtingi, bet gebantys gerbti kito skonį ir pasirinkimą.

vibeliftdoc

Įtaigaus prezentavimo edukacija

IIIG klasės mokiniai susitiko su įdomiais lektoriais ir išgirdo įkvepiančių pranešimų, kaip sėti gėrio daigus savo širdyse. Juk ryžto, empatijos, santaikos bei vienybės, pilnatvės ir pasitikėjimo – viso to, kas telpa į Gėrio sąvoką ir yra Gėris pats savaime – mums dabar labiausiai reikia. Gėrio niekada nebus per daug.

Festivalyje „VIBELIFT“ buvo kalbama apie esminius gyvenimo klausimus: santarvę ir vienybę, pasirinkimo laisvę ir laisvą valią, ryžtą ir savo discipliną, poreikius ir jų subalansavimą, emocijas ir jų valdymą.

Organizatoriai, pranešėjai, muzikos atlikėjai ir renginio partneriai siekė įkvėpti ir paskatinti jaunus žmones, kad jie drąsiai priimtų iššūkius, gintų savo nuomonę, matytų ir kalbėtų tiesą. Nuo jaunosios kartos vertybių, atsparumo ir drąsos priklauso ir dabartis, ir ateitis – mūsų pačių, pasaulio, gamtos ir planetos.

Mokymai įkvėpė nugalėti kalbėjimo baimę, kuri yra labiausiai paplitusi fobija pasaulyje. Nors visiems tenka nuolat kalbėti pamokose, o kitiems net vesti nedidelį klasės susirinkimą ar pasakyti sveikinimą gimtadienio proga, kūną sukaustantis baimės jausmas visiškai toks pats. Tikimės, kad išgirstos sėkmės istorijos padės pamažu nugali šį jausmą ir geriau pasiruošti VBE.

 simonaityte1 simonaityte 2

Ievos Simonaitytės 125-osios gimimo metinės

Balandžio 29 dieną IG klasės mokiniams vyko integruota lietuvių kalbos ir literatūros ir bibliotekos pamoka ,,Lėmė likimas“. Ji buvo skirta Ievos Simonaitytės 125-osioms gimimo metinėms paminėti. Ieva Simonaitytė – išskirtinio likimo asmenybė. Pavainikė, benamės duktė. Būdama penkerių, jau žinojo lemtį: aš esu Etmės Evė. Jai teko labai daug laiko praleisti ligoninėse, kęsti didelius skausmus, gerti tabletes saujomis. Ramentai, lazda, gultas skaudamai kojai ir stuburui ištiesti... Lengva rašomoji mašinėlė, balti popieriaus lapai... Bibliotekininkė Rita Ramonaitė atskleidė devintokams rašytojos gyvenimo peripetijas, pasakojo apie jos asmenybę, kūrybą, parengė knygų parodėlę. Per literatūros pamokas mokytoja Jovita Mišeikienė su mokiniais nagrinėjo romaną ,,Aukštujų Šimonių likimas“. I. Simonaitytė – talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Siekdamas pažymėti šią sukaktį ir rašytojos kūrybos svarbą, Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Ievos Simonaitytės metais.

  vytnai 1 

Edukacinis renginys Konstitucijos dienai paminėti

Gegužės 3 dieną Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos IIG  klasės mokiniai dalyvavo edukaciniame renginyje, skirtame 1791 m. Gegužės 3-osios Konstitucijai paminėti. Edukacija vyko Panemunės pilyje. Mokiniams patiko Panemunės pilies muziejaus darbuotojų pasakojimas, video filmas apie šios Konstitucijos istorinę reikšmę to meto visuomenei ir ateities kartoms.  Edukacijoje dalyvavo Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius. 

migle1  migle3   migle4 migle5

Kai mamos veda pamokas

Balandžio 15 dieną trečiokės Miglės mama Vaida Bernikienė, manikiūro meistrė, mielai sutiko pradinių klasių mokiniams papasakoti apie savo darbą. Berniukai manė, kad manikiūras skirtas tik mergaitėms. Pamokos pabaigoje nuomonę pakeitė, suprato, kad prižiūrėti savo rankas, jų odą svarbu kiekvienam. Sužinojome, kaip teisingai nusikirpti nagus, kodėl nesveika kramtyti juos. Pamokos pabaigoje vaikų laukė siurprizai-dovanėlės. Likome laimingi, apdovanoti ir įgiję daug naujų žinių! Puikios mamų vedamos pamokos!

 spektaklis1  spektaklis2

Balandžio 15 dieną IIIG–IVG klasių mokiniai lankėsi Nacionaliniame Kauno dramos teatre ir žiūrėjo spektaklį „Gentis“ pagal Ievos Simonaitytės romaną. Spektaklio stebėjimas atveria galimybes į betarpišką kūrinio išgyvenimą, susitikimą su personažais, pažintį su romano pasauliu, vertybėmis. Pamokos kitaip papildo ugdymą įvairove, praplečia pažinimo, komunikacijos, raiškos ribas.

Laimingas tas, kas užlietas meilės bangų. Įstabi meilės ir išdavystės istorija pagal I. Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“.  Čia persipina pirmoji meilė, karti išdavystė ir bendrystės klausimas –  ar mes mokame mylėti?

Vienos dalies spektaklis „Gentis“ – tai paskutinės gyvos Šimonių šeimos giminės atstovės Rožės pasakojimas apie savo gentį, giminę. Čia, kaip ir Ievos Simonaitytės romane „Aukštujų Šimonių likimas“, neišvengiama autobiografinių detalių – spektaklyje naudojami tekstai iš rašytojos prisiminimų bei autorės publicistiniai straipsniai. Per skaudžią, dramatišką visos Šimonių giminės-genties ir tuo pačiu asmeninę patirtį Rožė Šimonytė kalba apie bendrystę, tikėjimą, viltį.

Režisierius Agnius Jankevičius žinomą lietuvių literatūros romaną pasirinko vedinas smalsumo, ar 1935 m. parašytas kūrinys gali gyventi esamu laiku. „Man įdomu, ar tokio pobūdžio senoviška medžiaga ir leksika gali reflektuoti dabar, nedarant didelių postmodernistinių intervencijų į patį I. Simonaitytės tekstą ir galbūt į pačią fabulą“, – atvirauja menininkas.

 vdu1  vdu2 vdu3 

 Balandžio 8 d. IG-IVG klasės mokiniams vyko paskaitos apie augalus, virusus, Skandinavijos šalis bei sociologiją, kurias dėstė Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojai. 

med1   med2 med3   med4 med5

Mamų pamokos pradinėje mokykloje

Mamos vedama pamoka – kitokia pamoka – vien jau todėl ji bus labiau įsimintina. Kartu ją lydi geros emocijos, pažinimo džiaugsmas, individuali tėvų patirtis.

Pamokos tikslas – susipažinti su informacija, kaip pasirūpinti savo sveikata, kaip padėti atsitikus nelaimei. Trečioko Kristupo mama Rasa Girdžijauskienė mielai sutiko pravesti pamoką pradinių klasių mokiniams. Kristupo mama papasakojo apie dažniausiai pasitaikančias vaikų nedideles traumas, patarė, kaip jų išvengti. Vaikai turėtų žinoti, kaip suteikti pirmąją pagalbą: kaip dezinfekuoti ir sutvarstyti nedidelę žaizdą, kaip elgtis užspringus. Mokiniai uždavė daug klausimų, į kuriuos ji įdomiai atsakė. Aktyviai dalyvaudami pamokoje pradinukai susipažino su medicinos darbuotojo profesija. Dėkojame už dovaną – pirmosios pagalbos vaistinėlę, pilną reikalingų priemonių.

lb5  lb6 lb7
lb1  lb2 lb3 lb4  

Lūpų balzamas ,,Pavasario žibutė“

Pirmos ir trečios klasės mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime, kurio metu pasigamino lūpų balzamų. Užsiėmimą vedė Reda Mačėnienė.  Sužinojome, jog norint pasigaminti lūpų balzamų reikia: bičių vaško, kakavos sviesto, kokoso aliejaus, migdolų aliejaus, lanolino, emulsinio vaško, na ir žinoma, slaptų ingredientų, nuo kurių balzamas tampa kvapnus. Visus produktus stropiai svėrėme ir budriai stebėjome, kad draugas neįdėtų nei per daug, nei per mažai. Kaitinome, o tuo metu Reda Mačėnienė pasakojo, kokia atlikimo eiga. Kol supiltas balzamas aušo, galvojome jam pavadinimą. Visus pasiūlymus užrašėme lentoje ir balsavome. Nugalėjo Nojaus sugalvotas pavadinimas ,,Pavasario žibutė“.

d1  d2   d3  d4 d5 

                      Kovo 14 – 18 dienomis Lietuvoje vyko Draugiškoji SEU olimpiada „Dramblys“. Šioje olimpiadoje dalyvavo ir mūsų pirmokai su savo mokytoja Daiva Stankūniene ir socialinė pedagoge Svietlana Mickuviene. Olimpiados metu  mokiniai turėjo galimybę susitelkti bendram socialinių ir emocinių kompetencijų (savitvardos, savimonės, socialinio atsakingumo, tarpusavio santykių ir sprendimų priėmimo aspektų) ugdymui.   Atliekant olimpiados užduotis pirmokai buvo skatinami ne konkuruoti, bet dalintis, bendrauti ir bendradarbiauti, mokytis vieni iš kitų,  puoselėti draugiškus santykius  bei kurti saugią aplinką.

kn1   kn2 kn3 kn4

Kovo 16-oji – Knygnešio diena. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jovita Mišeikienė šią dieną su mokiniais mini organizuodama įvairias veiklas. IG klasės mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime ,,Veliuonos krašto knygnešiai. Daraktorinė mokykla“, kuris vyko Veliuonos krašto istorijos muziejuje. Pamoką vedė muziejininkas Gediminas Klangauskas. IIIG klasės mokiniai lankė Veliuonos krašto knygnešių Tomo Mačiulio ir Jono Kumečio kapus, pagerbė jų atminimą, uždegė žvakes. 6 klasės mokiniai lietuvių kalbos ir literatūros pamokų metu kalbėjo apie knygnešius ir knygnešystę, skaitė kūrinių ištraukas, žiūrėjo filmus ,,Knygnešys“ ir ,,Knygnešio duktė“. Gimnazijos bibliotekininkės šia tema paruošė parodą ir kviečia visus apsilankyti.

rp1  rp2 

Kovo 15 dieną vyko integruotos rusų kalbos ir bibliotekos pamokos šeštai klasei ,,Skaitome pasakas rusiškai“. Mokiniai inscenizavo rusų liaudies pasaką „Ropė“. Ilgai vargo senelis, senelė , anūkėlė, šuniukas ir katytė, bet niekaip didžiulės ropės neišrovė, tik prisijungus mažai pelytei, darbas buvo atliktas. Šeštokai įsitikino, kad visuose darbuose kartais reikia tik mažos smulkmenos, jog  nugalėtume sunkumus, o drauge – visos kliūtys įveikiamos lengviau. Kai ropė buvo išrauta, mokiniai atliko kūrybines užduotis, spalvino pasakos iliustracijas, kūrė mini teatrą. Mokiniai buvo puikiai pasiruošę ir džiaugėsi savo kalbiniais gebėjimais.

medis1  medis2 medis3 medis4 medis5

                   

Pamoka girininkijoje ,,Kaip nustatyti medžio amžių?“

1–3 klasės mokiniai praėjusią savaitę vyko į Veliuonos girininkiją. Girininkas Saulius Belevičius papasakojo, kaip nustatyti medžio amžių. Tam naudojami specialūs prietaisai. Na, o kaip nustatyti medžio amžių turint skirtingų rūšių medžių kaladėles? Sužinojome ir kitų įdomybių. Jei medis nupjautas prie pat kamieno, gali būti  30 ar 50 metų, to paties medžio, nupjauto 10 metrų aukštyje, amžius bus tik 4 ar daugiau metų. Taip pat išmokome nustatyti, ar metai buvo palankūs augimui prieš dešimt ar dvidešimt metų – tai parodo medžio rievės plotis. Jei siauras – metai buvo nepalankūs, vėsūs. Jei rievė plati – metai buvo šilti, pakako drėgmės. Skaičiuoti medžių amžių padėjo ir eigulys Kęstutis Masaitis. Ačiū Jiems! Buvo naudinga ir įdomi pamoka!

 161 162 163 164

Kauno rajono Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos trečiokai su mokytoja Daiva Klizaite, Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos trečiokai su mokytoja Loreta Pociene ir Šiaulių Dainų progimnazijos trečiokai su mokytoja Birute Kaspariene prisijungė prie projekto ,,Bendradarbiaujančios klasės“ ir nutiesė gražius draugystės tiltus. Vyko bendra pamoka, kurios metu vaikai vieni kitus pasveikino, pristatė savo miestus ir miestelius, dainavo dainas, dalyvavo viktorinoje apie Lietuvą. Piešė ir dalinosi savo tautinėmis juostomis, sukurtais desertais bei geromis emocijomis.

vdu3    vdu5

Integruota biologijos, chemijos, matematikos pamoka IIIG-IVG klasės mokiniams vyko Vytauto Didžiojo universiteto gamtos mokslų fakultete. Gimnazistai klausė doc. Ingridos Šatkauskienės paskaitos „Pažink ektoparazitus“, apžiūrėjo mokslines laboratorijas, susipažino su su naujausiais moksliniais tyrimais bei atradimais.

Dėstytojos dr. Asta Aleksandravičienė, doc. Irena Januškaitienė, doc. Loreta Griciuvienė padėjo atlikti laboratorinius darbus „Virusinės genetinės medžiagos analizė“ bei „Augalo lapas – augalo būsenos veidrodis“ ir apskaičiuoti rezultatus.

Integruota pamoka Vytauto Didžiojo universitete praturtino ir paįvairino mokinių veiklas, jie praleido dieną mokydamiesi „kitaip“. Edukacijos metu moksleiviai ne tik įgijo naujų žinių, bet ir išgirdo įdomių faktų, naujų versijų, išbandė pipetes. Įgyta patirtis leis geriau atlikti laboratorinius darbus mokykloje.

e4  e3  e1 e2
 

Gruodžio 15 d. IIIG klasės mokiniams integruota fizikos, biologijos ir chemijos pamoka vyko  Kauno tvirtovės VII forto edukaciniame centre.

Mokiniai susipažino su pagrindinėmis liuminescencijos rūšimis, sužinojo, kodėl tamsoje švyti jonvabaliai bei kas slepiasi šviečiančios lazdelės viduje. Gimnazistai teoriškai ir praktiškai susipažino su chemiliuminescencija, išgirdo ir pamatė, kaip šios medžiagos praverčia kriminalistų darbe, aptinkant kraujo pėdsakus ar atpažįstant padirbtus pinigus, taip pat kuo šios medžiagos gali būti naudingos santechnikams. Įgytas žinias mokiniai įtvirtino patys atlikdami laboratorinius bandymus ir gamindami šviečiančius tirpalus, šlykštukus. Mokiniai gamino guaro gumos gleives, pridėjo floresceino ir gavo švytinčius „šlykštukus“. Kitame darbe gamino reikiamos koncentracijos vandenilio peroksido, vario sulfato, sodos ir liuminolio tirpalus. Viską teisingai sumaišę gavo švytinčius tirpalus.

7fortas1  7fortas2   7fortas3  7fortas4

Gruodžio 3 d. IG ir IIG klasės mokiniai biologijos ir chemijos dalykus mokėsi Kauno tvirtovės VII forto edukaciniame centre.

IG klasės mokiniai sužinojo daug įdomių faktų apie žmogaus ir gyvūnų kraują. Jie patys galėjo paruošti tyrimui kraujo mėginėlį, naudodamiesi  šiuolaikiniais mikroskopais tyrė jį ir pamatė, kaip atrodo kraujo leukocitai, eritrocitai ir trombocitai.

IIG klasės mokiniai  sužinojo, kaip klasifikuojamos druskos ir kam jos naudojamos, aiškinosi, kaip druskos reaguoja su rūgštimis ir šarmais, naudodami įvairias druskas, kūrė savo cheminį „sodą“ bei gamino kristalizacinius ornamentus.

Pamokos buvo labai įdomios ir visai nenuobodžios.

0  ntrl   ugne 1 ntr

Integruota etikos – lietuvių kalbos ir literatūros pamoka  ,,Gėrį ir grožį atneša ruduo“

Lapkričio 15 dieną 7 klasės mokiniams vyko integruota etikos – lietuvių kalbos ir literatūros pamoka  ,,Gėrį ir grožį atneša ruduo“. Pamoką vedė etikos mokytoja Rasa Klasauskaitė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jovita Mišeikienė. Mokiniai pristatė savo parengtus darbus: nufotografuotus rudeniškus vaizdus ir jiems parinktus poetinius tekstus. Septintokai skaitė poeziją apie rudenį, sudarė temos žemėlapius. Jie kalbėjo apie savo jausmus, būsenas ir išgyvenimus šiuo metų laiku. Mokiniai prisiminė miniatiūros žanrą, skaitė ir aptarė miniatiūrą apie rudenį. Susipažino su kalokagatijos sąvoka, jos kilme. Pamoka buvo užbaigta 20 rimtų įkvėpimų su Sigutės Ach iliustracijomis.

bibl

 

Spalio 22 dieną Veliuonos  bibliotekoje su bibliotekininke Violeta Šoblinskaite ir  penktaklasiais kalbėjomės apie Petro Cvirkos ,,Vaikų karą” ir apie patį rašytoją, šio kūrinio autorių. Be kita ko, mokėmės adverniškos šnekos. Mokinius atlydėjo jų lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jolanta Lukenskaitė.

 

giraite2  giraite1

Birželio 16 d. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos mokytojos Jovita Mišeikienė ir Jolanta Lukenskaitė 5-os, 6-os, 7-os ir IIG klasių moksleivius pakvietė lietuvių kalbos ir literatūros mokytis į Rašytojų giraitę, kur žaliuoja Petro Cvirkos literatūros premijos laureatų ąžuolai. Su mokiniais, pasiremdami Algirdo Patacko ištarmėmis knygose ,,Lietuva yra Vydija” ir ,,Litua”, kalbėjomės apie lietuvių kalbos grožį ir senumą, o doriniu aspektu nagrinėjome Salomėjos Nėries pasaką ,,Eglė žalčių karalienė”, aiškindamiesi, kokia informacija tekste užkoduota. Pamokose dalyvavo rašytojas Gasparas Aleksa ir Veliuonos miestelio bibliotekos vedėja, rašytoja Violeta Šoblinskaitė.

tremty1  tremty2 tremty3 tremty4

Birželio 15 dieną 5-os, 6-os, IG ir IIG klasių mokiniams vyko lietuvių kalbos ir literatūros pamokos, kurios buvo skirtos paminėti tremties pradžios 80-ąsias metines. Į pamokas atvyko viešnios iš istorinės lietuvių tautos praeities – tremtinės. Vyriausioji Albina Valuckienė iš tiesų buvo tremtyje ir vaikams papasakojo prisiminimų, tikrų to laikmečio istorijų. Iš pintinės ištraukė savo šeimos relikvijas – šventus paveikslus. „Kai vežė, į pintinę įsidėjau duonos, lašinių ir šituos paveikslus – jie buvo Sibire ir grįžo kartu su manimi”. Rolanda Valuckaitė Bačėnienė ir Jolita Šimulynienė skaitė eiles iš tremties. Mokiniai žiūrėjo dokumentinį filmą „Ledo vaikai”, atskleidžiantį totalitarinių režimų aukų istorijoje rečiau nagrinėjamą temą - tremtinių vaikus, jų identiteto sampratą, kviečiantį permąstyti šį istorijos puslapį platesniame Europos kontekste.

t1  t2  t3 t4 t5 t6

 

 

Pradinių klasių mokiniai tikri gamtos draugai ir tyrėjai!

Birželio 7 d. mokiniai tyrinėjo Veliuonos apylinkėse gyvenančius skraidančius ir ropojančius gyvūnus bei žydinčius augalus. 1-os klasės mokiniai tyrinėjo prie Nemuno. Oho, kokią boružę rado! 2-os klasės mokiniai fotografavo ir skaičiavo organizmus miško teritorijoje, 3-os klasės mokiniai gimnazijos pievelėse, 4-os klasės mokiniai dvaro teritorijoje. Grįžę aptarė veiklas, kaip sekėsi tyrinėti. Svarbiausia, visi mokiniai patyrė daug gerų emocijų!  

 gavenia1  gavenia2

Gavėnios mąstymai 3–6 klasių mokiniams

            Labai džiaugiamės, kad tikybos pamokoje nuotoliniu būdu dalyvavo vienuolė benediktinė sesuo Celina.  Ji pakvietė apmąstyti svarbiausius Gavėnios laikotarpio įvykius. Mūsų mokyklos mokiniai gilinosi į kryžiaus kelio stočių apmąstymus. Taip pat jie turėjo galimybę pabendrauti ir užduoti jiems rūpimus klausimus. Tai buvo puikus būdas pagilinti savo tikėjimo žinias, surasti bendras sąsajas su savo gyvenimo kasdienybe ir sąmoningiau išgyventi pasiruošimo Velykų šventei laikotarpį.

pk1   pk2 pk3 pk4

Integruota lietuvių kalbos ir literatūros bei dailės pamoka ,,Piešiame Lietuvos peizažą”

Kovo 10 dieną 6-os klasės mokiniams vyko integruota lietuvių kalbos ir literatūros bei dailės pamoka ,,Piešiame Lietuvos peizažą”, kuri buvo skirta Kovo 11-ajai dienai.

Per literatūros pamoką mokiniai virtualiai apsilankė poeto Jono Aisčio muziejuje Rumšiškėse, apžiūrėjo eksponatus, klausėsi pasakojimo apie poetą. Šeštokai skaitė eilėraštį ,,Peizažas“, klausėsi L. Noreikos skaitomo eilėraščio įrašo, grožėjosi Lietuvos gamtos vaizdais fotonuotraukose. Mokiniams buvo skirtos užduotys eilėraščio analizei. Jie aptarė, kas tai yra peizažas, lygino šią sąvoką literatūroje ir dailėje.

Aptarę eilėraštį mokiniai išvydo senąjį Lietuvos kaimą, sužinojo, kas yra ,,žirgeliai tarp klevų“, kaip atrodė šulinys su svirtimi. Kartu su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jovita Mišeikiene šeštokai diskutavo, kodėl tokios svarbios ir prasmingos eilėraščio eilutės: ,,Gera čia gyvent ir mirti/Gera vargt čia Lietuvoj“. Išklausę dailės mokytojos Dalios Gineitės patarimų, mokiniai kūrybiškai iliustravo J. Aisčio eilėraštį ,,Peizažas”.

 r1  r2 r3

,,Įdomioji ekologija”

Kovo 4 dieną 2-os klasės mokiniai dalyvavo aplinkosauginėje konferencijoje ,,Įdomioji ekologija”. Bendradarbiaujant su Europe Direct informacijos centrais  VšĮ ,,Žaliasis taškas“ suorganizavo žinių ir praktikos konferenciją, kurios metu  mokiniai susipažino su ekologijos, atsakingo vartojimo ir atliekų tvarkymo temomis. Praktinių veiklų metu mokiniai pasigamino vonios burbulus.

darbas31

Nuotolinė pamoka ,,Nešvaistyk ateities – dirbk legaliai!”

IG klasės mokiniai per pilietiškumo pamoką ir IIG klasės mokiniai per klasės valandėlę dalyvavo nuotolinėje pamokoje ,,Nešvaistyk ateities - dirbk legaliai!'', kurią organizavo Valstybinė darbo inspekcija. Šios pamokos tikslas padėti nepilnamečiams pasiruošti įsitraukti į darbo rinką ir  supažindinti juos su darbo teisės pagrindais.

Pamoką vedė Valstybinės darbo inspekcijos atstovas Žanas Kiselevičius, kuris apžvelgė svarbiausius su įdarbinimu susijusius aspektus: kokios yra darbo įteisinimo formos, kas yra nelegalus ir nedeklaruotas darbas, nuo kelerių metų galima pradėti dirbti, kokius darbus leidžiama dirbti nepilnamečiams, kiek laiko jie gali dirbti, kada ir kaip sudaroma darbo sutartis, kas joje turi būti aptarta, kaip apmokama už darbą, ką daryti ir kur kreiptis, jei darbdavys nesilaiko savo įsipareigojimų. Taip pat daug dėmesio skyrė legalaus darbo privalumams ir nelegalaus darbo žalai aptarti: kodėl dirbti nelegaliai „neapsimoka“, kaip žinoti, kad dirbama legaliai, kaip dėl nelegalaus darbo nukenčia pats darbuotojas, visuomenė, valstybė.

Šiomis pamokomis Valstybinė darbo inspekcija siekia ne tik padėti jaunuoliams orientuotis darbo rinkoje, laiku sužinoti ir įvertinti neoficialaus darbo pavojus, bet ir ugdyti jų pilietiškumą bei socialinę atsakomybę.

Manome, kad prasminga paskaita – puikiausia prevencinė priemonė. Juk dažnai jauni žmonės suklysta dėl to, kad nežino atsakomybės ir pasekmių.

kalbininkas1  kalbininkas2  kalbininkas3   kalbininkas4

Pamoka, skirta kalbininko A. Piročkino 90-mečio jubiliejui

Arnoldas Piročkinas – Jurbarko krašto atmintis todėl, kad jo knygos ir daugybė straipsnių yra ir bus visada aktualūs, kai norime ar norėsime sužinoti, kaip čia prie Nemuno gyveno mūsų proseneliai, seneliai ir tėvai, kokie buvo vartojami žodžiai ir iš kur jie kilę, ką reiškę.

Vasario 25 dieną minimas šio mūsų krašto kalbininko 90-metis. Pagerbti ir prisiminti šią asmenybę, o jaunesniajai kartai apie ją sužinoti buvo skirta lietuvių kalbos ir literatūros pamoka ,,Branginkime savo kalbą”, kurią 8-os klasės mokiniams vedė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jovita Mišeikienė. Pamokoje buvo pasakojama apie kalbininką Arnoldą Piročkiną, apie jo gyvenimą ir veiklą, žiūrima filmuota medžiaga. Kalbininkas net pietaudamas ar vakarieniaudamas nepamiršdavo, kad kalbėti reikia taisyklingai.

Antroje pamokos dalyje aštuntokai dalyvavo viktorinoje, atsakė į klausimus apie lietuvių kalbą, žymiausius žmones, savo veiklą skyrusius kalbai ir knygai, tarmes, bendrinės kalbos formavimąsi. Viktorina praplėtė žinias apie kalbą. Pažintis su veikliu ir garbingu mūsų krašto kalbininku Arnoldu Piročkinu mokiniams priminė, kokia svarbi yra gimtoji kalba, kodėl svarbu  ją puoselėti ir branginti.

a

,,Mokausi ir mokau kitus”

Vasario 24 d. IIIG klasės mokiniai dalyvavo anglų k. pamokoje „Global problems“ ( „Visuotinės problemos“), kurioje jie patys buvo ne tik pranešėjai, bet ir mokytojai-patarėjai. Mokiniai pristatė įvairias socialines problemas, pasakodami anglų kalba, apie jų priežastis, paplitimo lygį ir sprendimo būdus. Savo monologus mokiniai iliustravo skaidrėmis. Po pristatymo kiekvienas mokinys gavo įvertinimą iš savo bendraklasių pagal „Three stars and a wish“ („Trys žvaigždės ir palinkėjimas“) metodą, kuris leido sužinoti, kuo pristatymas buvo paveikus, ką būtų galima kitą kartą padaryti kitaip. Mokiniai ir anglų k. mokytoja N.Tikhomirova džiaugiasi, kad pamokos metu ne tik  sužinojo daug naujų faktų apie pasaulio problemas, bet ir galėjo įsitikinti, kaip svarbu pateikti objektyvų vertinimą.

8kl Kinovakaras

8-os klasės mokiniai kartu su auklėtoja N. Tikhomirova smagiai praleido vieną iš ilgų gruodžio vakarų žiūrėdami filmą „Ekskursantė“ (režisierius Audrius Juzėnas), gimnazijos „TEAMS“ platformoje. Filmą peržiūrai pasiūlė patys mokiniai, nes susidomėjo šiuo kūriniu etikos pamokoje ir norėjo išsamiau susipažinti su jo siužetu.

Trumpame aptarime, kuris vyko po kino filmo seanso, mokiniai dalijosi savo mintimis ir emocijomis apie šią, tikrais faktais paremtą iš tremties ešelono pabėgusios ir kelio namo į Tėvynę ieškančios vienuolikmetės mergaitės istoriją. Tai filmas apie viltį ir lemtį, meilę ir draugystę, pasiaukojimą ir geraširdiškumą bei neišmatuojamą meilę savo kraštui, savo Tėvynei .... Tikimės, kad įspūdžiai ir įgyta patirtis bus naudingi etikos, istorijos, lietuvių kalbos literatūros pamokose.  

Nors ir nuotoliniu būdu, bet kartu praleistas laikas, sustiprino tarpusavio santykius, todėl planuojama  klasės kino vakarus organizuoti ir toliau.

IIG klasės mokiniai dalyvavo nuotolinėje finansinio raštingumo pamokoje, kurią vedė AB „SWEDBANKO“ vadybininkė Miglė Grigaliūnaitė. Ji paaiškino, iš kur ir kaip atsiranda pinigai, kaip išleisti tiek, kad liktų ir taupymui, kaip turėti savo pinigų, kad nereikėtų nuolat prašyti tėvų. Papasakojo apie banką, darbuotojų specialybes, finansinį raštingumą, pristatė įdomius faktus apie žmones, skolinimąsi.

Džiaugiamės kartu praleistu laiku, kuris padėjo išmaniai ir įdomiai suprasti kaip reikia valdyti savo finansus, kodėl svarbu taupyti ir kas yra atsakingas skolinimasis. Pamokos metu  žaidėme ir pasitikrinome edukacijos metu įgytas žinias, bei priėmėme kvietimą po pandemijos atvykti į verslo centrą ARKA.

Netradicinė pamoka „Obuolių pyragas“

Spalio 22 dieną 8-os klasės mokiniai anglų kalbos žinias gilino netradicinėje erdvėje - technologijų kabinete, kuriame kepė obuolių pyragą.

 Rugsėjo mėnesį apibendrindami žinias iš temos ,,Food and drinks", mokiniai  pristatė įvairių lietuviškų  patiekalų receptus anglų kalba. Vėliau visi dalyvavo balsavime už geriausią receptą, daugiausia balsų surinko „Obuolių pyrago“ receptas. Kartu su anglų kalbos mokytoja ir klasės auklėtoja N. Tikhomirova aštuntokai pasidalino pareigomis, aptarė gamybos procesą anglų kalba ir, pasiraitoję rankoves, ėmėsi darbo. Aštuntokai kepė gardų obuolių pyragą dar ir todėl, kad tai puiki rudens tradicija Veliuonos krašte, o apie tai jie sužinojo per istorijos modulio pamoką, kurį papasakojo istorijos mokytoja D. Kazlauskaitė.

 Pyragas buvo iškeptas  labai skanus ir jeigu norite gauti receptą, kreipkitės į aštuntokus.

Žodžių debesis-alternatyva anglų k. žodžių diktantams

Gegužės 5,8d. IG klasės mokiniai dalyvavo integruotose anglų k.  ir informacinių technologijų pamokose. Mes jau  pripratome, kad pastaruoju metu visos pamokos integruojamos su IT, tačiau šį kartą mokiniai  ne tik prisijungė prie pamokos platformoje Microsoft Teams, bet ir patys paruošė medžiagą pristatymui. Kartu su anglų k. mokytoja Nadezda Tikhomirova jie pasiruošė anglų k. žodžių atsiskaitymui iš temos „Socialiniai tinklai (angl. „Social network“)“. Namuose kiekvienas mokinys sukūrė žodžių debesėlį  programos Wordart.com pagalba-kiekvieną anglų k. žodį iš temos sąrašo reikėjo kruopščiai surinkti, o tai reiškia ir įsidėmėti jo rašybą. Taip pat kiekvienas turėjo apgalvoti debesėlio  vaizdą, kuris atitiktų pamokos temą. Savo darbus mokiniai Evelina Gudžiūnaitė, Mantas Jurgaitis, Vesta Karaliūtė, Edita Bakutytė ,Nedas Klemauskas, Edvardas Kazokas  ir kiti  pristatė pamokos metu: jie turėjo papasakoti apie savo mėgstamą socialinį tinklą naudodami teminius žodžius, paaiškinti, ką vaizduoja sukurtas debesėlis, ir apibūdinti, kaip kalbiniai įgūdžiai padeda jiems dalintis savo idėjomis virtualioje erdvėje. Pamokos metu pakalbėjome  net apie žodžio sex- angl. lytis reikšmę ir jo sinonimus (gender).  Iveta Meiliūnaitė pristatė savo pirmąjį filmuką apie socialinius tinklus ir atsakingą elgesį juose, kurį pati įgarsino anglų kalba. Mokytojos džiaugiasi mokinių pristatymais ir kūrybingumu, o mokiniai  yra labai patenkinti išbandę naują anglų k. žodžių atsiskaitymo būdą.

Siūlome jums pasigrožėti IG kl. mokinių darbais ir išbandyti wordart.con savo pamokose.

Paroda „Margučiai“

Balandžio 7 dieną 4 klasės mokiniai dailės ir technologijų pamokos metu stebėjo mokytojos Daivos Jurevičienės įrašytą pamoką „Dekupažas. Margutis“. Pamokos pradžioje mokiniai turėjo vikipedijoje rasti informaciją apie sąvoką „dekupažas“. Tada, vadovaudamiesi pamokos įrašu, atlikti darbą. Mokytoja nuotraukų su margučiais  laukė iki penktadienio, balandžio 10 dienos. Kai kurie mokiniai jau tą pačią dieną siuntė nuotraukas su gražiais darbeliais. Ketvirtokai messenger‘yje dalijosi ir kitokiais kiaušinių marginimo būdais! Tad gimanzijos 4 klasės mokiniai  ir mokytoja Daiva Jurevičienė kviečia visus į margučių parodą!

Istorinis dokumentinis filmas „Partizanas“

 Pirmadienį, kovo 9 dieną,  IIG klasės mokiniai turėjo istorijos ir pilietiškumo pagrindų pamoką kitaip. Jie vyko į Jurbarko kultūros centrą, kur  buvo parodytas naujausias režisierės Agnės Zalanskaitės istorinis dokumentinis filmas „Partizanas“, pasakojantis, negirdėtą Prisikėlimo apygardos vado, partizano Juozo Paliūno-Ryto kovos dramą.  Nuvargintas okupacijos, jis aukoja asmeninį gyvenimą, palieka šeimą ir pasitraukia į mišką lemtingam mūšiui dėl Lietuvos laisvės. Geriausiu draugu jis renkasi šautuvą, kurį švelniai vadina „mašinka“. Filme autentiškų Paliūno-Ryto atsiminimų ištraukos, kurias jo paties žodžiais skaito aktorius Paulius Markevičius, persipina su J.Paliūno-Ryto anūkės, jo bendražygių ir kovos draugų, istorikų pasakojamais.

      Šis istorinis dokumentinis filmas ,,Partizanas'' padėjo mokiniams geriau suprasti pokario kovų tikslus ir kovos už laisvę prasmę, nes laisvė - brangiausia žmogui, o atmintis – didžiausia pagarbos didvyriams išraiška.

Psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencinės etikos ir pilietiškumo pagrindų pamokos

   Psichiką veikiančių (tabako, alkoholio, narkotinių ir kitų) svaiginamųjų medžiagų vartojimas trikdo žmogaus elgesį ir gali sukelti psichologinę bei fizinę priklausomybę, todėl labai svarbu padėti jauniems žmonėms  suvokti šių medžiagų žalą organizmui ir aplinkai, suformuoti teigiamas vertybines nuostatas.

    Gimnazijoje kovo 2 dieną 7-8 klasių ir I-IIG klasių mokiniams vyko etikos ir pilietiškumo pagrindų pamokos kitaip. Mokiniai išklausė prevencinę paskaitą „Psichoaktyvių medžiagų poveikis sveikatai ir socialiniai padariniai“, kurią vedė buvusi Jurbarko Probacijos tarnybos pareigūnė, o dabar Jurbarko savivaldybės tarybos narė Inga Molevaitė. Ji pasakojo, kas yra psichoaktyvios medžiagos, kokios jų  vartojimo priežastys. Kalbėjo apie neigiamas ir  negrįžtamas pasekmes, kurias sukelia psichotropinių medžiagų vartojimas. Supažindino su  į elektronines cigaretes pilamo skysčio(vadinamos bazės) sudėtimi, veikliųjų medžiagų ilgalaikiu ir trumpalaikiu poveikiu organizmui,  to skysčio sukeliamas ligas ir kt.. Pristatė elektroninių cigarečių atsiradimo istoriją, kartu su mokiniais analizavo ypatingai paaugliams ir vaikams pavojingas bei klastingas šio produkto reklamas. I. Molevaitė taip pat supažindino  su alkoholio, narkotinių medžiagų keliamais pavojais, jų poveikiu nervų sistemai, visam organizmui ir visuomenei.

   Mokiniai ne tik atidžiai klausė paskaitos, bet ir žiūrėjo prevencinius filmukus, išsakė savo nuomonę, diskutavo.

Integruota rusų kalbos ir bibliotekos pamoka „Skaitome rusiškas pasakas“

Vasario 14 dieną bibliotekoje vyko rusų kalbos pamoka šeštokams „Skaitome rusiškas pasakas“.

Bibliotekininkės Danutė Kazlauskaitė ir Rita Ramonaitė surengė rusų autorių ir liaudies pasakų knygų parodą.  Rusų kalbos mokytoja Daiva Asta Morkūnienė su  mokiniais  paruošė vaidinimą pagal rusų liaudies pasaką „Pagrandukas“. Mokiniai savo žinias įsivertino atlikdami žaismingą žodžių užduotį. Baigiantis pamokai šeštokai pažiūrėjo filmuką apie Pagranduką. Mokiniai galėjo palyginti savo ir filmo personažų vaidybą. Jie pasidžiaugė, kad jų dainelė buvo gražesnė nei skambėjusi filme. 

Pamoka mokiniams patiko, nes vyko kitoje aplinkoje.

Pamoka ,,Patriotinės Maironio poezijos skaitymai‘‘, skirta vasario 16-ajai paminėti. Pamoka vyko IIIG klasei vasario 13 d. gimnazijos literatūros muziejuje. Jos metu mokiniai susipažino su muziejuje esančia medžiaga, eksponatais, aptarė 20 a. pradžios Lietuvos istorinę, politinę, kultūrinę situaciją, skaitė ir komentavo Maironio patriotinius eilėraščius.

Integruota rusų kalbos ir bibliotekos pamoka „Skaitome rusiškas pasakas“

Vasario 14 dieną bibliotekoje vyko rusų kalbos pamoka šeštokams „Skaitome rusiškas pasakas“.

Bibliotekininkės Danutė Kazlauskaitė ir Rita Ramonaitė surengė rusų autorių ir liaudies pasakų knygų parodą.  Rusų kalbos mokytoja Daiva Asta Morkūnienė su  mokiniais  paruošė vaidinimą pagal rusų liaudies pasaką „Pagrandukas“. Mokiniai savo žinias įsivertino atlikdami žaismingą žodžių užduotį. Baigiantis pamokai šeštokai pažiūrėjo filmuką apie Pagranduką. Mokiniai galėjo palyginti savo ir filmo personažų vaidybą. Jie pasidžiaugė, kad jų dainelė buvo gražesnė nei skambėjusi filme. 

Pamoka mokiniams patiko, nes vyko kitoje aplinkoje.

Jurbarko rajono Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazija jau antrus metus dalyvauja projekte „Nepamiršk parašiuto“, kurio  tikslas – padėti jaunuoliams susigaudyti iš pirmo žvilgsnio nepaprastoje ir painioje socialinio draudimo sistemoje, laiku sužinoti ir įvertinti neoficialaus darbo pavojus, pasidomėti socialinėmis garantijomis.

            Šių metų vasario 5 dieną IG klasės mokiniai kartu socialine pedagoge Svietlana Mickuviene ir pilietiškumo pagrindų mokytoja Rasa Klasauskaite dalyvavo pamokoje KITAIP, kuri vyko Sodros Šilalės skyriaus-Jurbarko poskyryje.  Atvykus į Sodrą mus pasitiko Edita Gučienė klientų aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė ir Šilalės Sodros klientų aptarnavimo skyriaus vedėjas Žydrūnas Valančius. Specialistai supažindino mokinius su valstybinio socialinio draudimo sistema. Papasakojo, kaip veikia socialinis draudimas, už ką reikia mokėti įmokas ir kokias socialines garantijas gyventojai gauna. Kalbėjo apie pirmąjį darbą ir jo iššūkius, samdomo ir savarankiško darbo skirtumus, senatvės pensijos ir pensijų kaupimą. Demonstravo skaidres, vaizdinę medžiagą. Po teorinės dalies  mokiniai pasitikrino savo žinias  viktorinoje. Už teisingus atsakymus buvo apdovanoti prizais. Mūsų viešnagė baigėsi ekskursija po Sodros skyrių.  

Vasario 11 d. IIIG klasei vyko integruota matematikos (B kursas) ir IT pamoka „Funkcijų grafikų transformacijos“. Organizuojant matematikos mokymą mokykloje, nuolat pagal galimybes taikome IKT priemones (skaičiuotuvus, skaičiuoklę (pvz., ,,Microsoft Excel“ programa), grafinius skaičiuotuvus, mokomąsias kompiuterines programas ir kt.), kurios pakeičia matematikos rutininių operacijų atlikimą ir sudaro prielaidas daugiau laiko skirti mąstymui ir problemų sprendimui. Jau kelinti metai mokiniai kartodami funkcijų savybes, apibūdindami funkcijas, braižo grafikus naudodamiesi ne tik grafikos skaičiuokle „Desmos“, bet ir skaičiuoklės programa.

Mokiniai pamokoje ne tik nubraižė paprastų trigonometrinių funkcijų grafikus, bet ir atliko jų transformacijas. Pagal nubraižytus grafikus mokiniai nustatė funkcijų savybes, t. y. atliko pasitikrinimo užduotis ir įvertino draugo darbą.

Džiaugėmės kita mokymosi aplinka, darbu poroje, naujomis patirtimis.

Integruota „eTwinning“ lietuvių-anglų kalbų pamoka

7 klasės mokiniams patinka greitakalbės. Linksma jas kartoti lietuviškai, galima išmokti greitakalbių ir kitomis kalbomis. Todėl jie dalyvauja projekte „Tongue-twisters International“. Gruodį mokiniai atliko kūrybinę užduotį- sukūrė vaizdo pamokėlę, kaip ištarti  lietuvių kalbos greitakalbes. 7 kl. mokiniai kartu su mokytojomis Jovita Mišeikiene ir Nadezda Tikhomirova integruotos „eTwinning“ lietuvių-anglų k. pamokos metu sukūrė vaizdinę medžiagą, iliustruojančią greitakalbę „Pakopa po pakopos...“ Septintokai pasirinko šią greitakalbę, aptarė, kaip būtų galima ją inscenizuoti, numatė neįprastą integruotos pamokos vietą – trečiojo aukšto laiptinę. Į veiklą įsitraukė visa klasė: vieni improvizavo, kiti filmavo ir montavo, komentavo, ką reikia dar keisti, kol galutinis darbas buvo padarytas. Tai buvo linksma, dinamiška ir kupina veiklos pamoka.

INTEGRUOTA MATEMATIKOS IR ANGLŲ KALBOS PAMOKA 4 KLASĖJE

 integruotaam

Gruodžio 19 dieną ketvirtokai tęsė dalyvavimą eTwinning projekte „STEAM IN NATURE“. Šį kartą vyko integruota anglų kalbos ir matematikos pamoka „Rūšiavimas“. Pamoka prasidėjo filmu anglų kalba, kuriame mokiniai dar kartą įsitikino atliekų rūšiavimo būtinumu ir svarba. Spręsdami matematikos uždavinius,  atliko skaičiavimo užduotis,  pakartojo, kokios spalvos konteineris kokioms buitinėms atliekoms tinka. Ketvirtokai supranta, kad nuo žmonių atsakingo požiūrio į rūšiavimą priklauso mūsų Žemės ateitis.

„Leiskite man būti savimi“

 

Lapkričio 5 dieną Jurbarko r.,  Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijoje vyko tarptautinės keliaujančios edukacinės parodos „Leiskite man būti savimi“ atidarymas. Šią parodą dar galėsime stebėti iki lapkričio mėnesio 15 dienos. Ją sukūrė Anos Frank Namų organizacija Amsterdame. Atidaryme dalyvavo Jurbarko r. Savivaldybės  administracijos Švietimo kultūros ir sporto vedėja J.Jablonskienė ir E. Mazur, Jurabrko r. Švietimo kultūros ir  ir sporto skyriaus specialistė (jaunimo reikalų koordainatorė). Projektas įgyvendinamas asociacijai „Milžinų lizdas“ bendradarbiaujant su Britų taryba, Vilniaus kolegijos pedagogikos fakultetu ir Anos Frank namais Amsterdame. Anna Frank nebėra tik žydų mergaitė, patyrusi Holokausto siaubą – ji tapo simboliu, kuris padeda kalbėti apie laisvę, meilę savo artimui, svarbą būti savimi tokiu, koks esi. Kalbėti apie septyniasdešimties metų senumo įvykius svarbu, nes nevaržoma galimybė būti savimi vis dar nėra duotybė.

 Buvimas savimi – tai savęs mylėjimas, laisvė ir viena iš didžiausių žmogaus vertybių. Tik priimti tokie, kokie esame, mes jaučiamės laimingi. Būti savimi šiame pilkame pasaulyje labai sunku. Sunku, kai tau nuolat bando įrodyti, kad laimingas būsi tik tada, kai atitiksi kitų tau primetamus kriterijus. Kiekvieną tavo įsitikinimą, kuris neatitinka socialinių standartų, bando ištaisyti, o jei nepavyksta – tave atstumia. Tad pagrindinis šios parodos tikslas yra skatinti diskusijas apie patyčias ir diskriminaciją, ugdyti toleranciją. Be to, ši įspūdinga ekspozicija pasaulyje vyksta ne tik lietuvių, bet ir čekų, anglų, vokiečių, graikų, vengrų, slovakų ir ispanų kalbomis. Paroda yra skirta patyčių bei diskriminacijos prevencijai, skatina susimąstyti apie pirmines ir pačias giliausias priežastis, kurios lėmė ir tebelemia nacizmo ir kitų režimų neapykantos ideologijų sėkmę XX a. ir XXI a. Kokios yra išankstinės nuostatos? Kas nulemia mūsų neigiamą nuomonę apie vieną ar kitą visuomenės grupę? Kokių sąlygų reikia, kad mūsų išankstinė neigiama nuostata taptų veiksmais, ribojančiais ir pažeidžiančiais kitų žmonių teises? Tokie ir panašūs klausimai man kilo aplankius šia parodą, kur netikėtai susiejamas žydų mergaitės iš Amsterdamo gyvenimas su šių dienų jaunuolių istorijomis, kurie kenčia patyčias ar net diskriminaciją, nes yra neįgalūs, priklauso etninėms, religinėms ar lytinėms mažumoms. 

Paroda sudaryta iš dviejų dalių. Pirmoji dalis skirta Anos Frank gyvenimo istorijai (nuo gimimo 1929 m. iki mirties Bergeno-Belzeno koncentracijos stovykloje 1945 m.). Kiekviename parodos plakate pateiktos didelės nuotraukos ir tekstai, pasakojantys apie Anos Frank pasaulį: Hitlerio iškilimas, žydų persekiojimas ir Antrasis pasaulinis karas. Nei Ana, nei Hitleris Antrojo pasaulinio karo neišgyveno, bet abu paliko savo pėdsakus, kurie tarpusavyje skiriasi kaip diena ir naktis. Hitleris pasauliui paliko neapykantą, persekiojimus ir žudynes. Iš Anos Frank paveldėjome viltį, esančią aukščiau už skausmą, siaubą bei žiaurumą, motyvaciją būti savimi. Antroji dalis susieja Anos Frank istoriją su šiandienos aktualijomis – jaunų žmonių istorijomis. Atskleidžiama, kaip paaugliai mato save, kaip į juos reaguoja kiti žmonės. Tai paaiškina, koks gali būti išankstinis nusistatymas ir kaip tai gali sukelti atskirtį ar kartais net diskriminaciją. Mes negalime pakeisti to, kokie esame, bet galime atsiriboti nuo žmonių, kurie neleidžia būti savimi. Privalome paleisti žmones, kurie mus varžo viena ar kita prasme. Paleisti tuos, kuriems mūsų nereikia, kai esame savimi. 

Parodą „Leiskite man būti savimi“ vedė mūsų gimnazijos mokiniai. Patys aktyviausi buvo: Vytautas Ambrutis, IG kl., Deividas Čelkis, IG kl., Iveta Meiliūnaitė, IG kl., Simona Eimutytė, IIG kl., ir Austėja Rimkutė, IIG kl. Jiems pasirengti padėjo atvykę projekto koordinatoriai iš Vilniaus kolegijos. Po apmokymų gimnazistai tapo šios parodos gidais ir iki lapkričio 15 d. mūsų mokykloje ves šią parodą ir kitų mokyklų, ir bendruomenės svečiams. 

Vanesa Vaivadaitė, IVG klasės mokinė

Kultūros paso edukacinė programa ,,Piešimas ant stiklo -vėjo varpelių gamyba“.

Lapkričio 25 dieną į mūsų gimnaziją atvyko Kauno rajono  Raudondvario dvaro menų inkubatoriaus edukatorė Justina Rebždienė. Dirbtuvės buvo atidarytos 2 klasės patalpose. Pirmąją valandą varpelius gamino 2 ir 3 klasės mokiniai, antrą valandą – ketvirtokai, o trečią valandą – Juodaičių skyriaus pradinukai.  Kiek džiaugsmo vaikams sukėlė piešimas ant stiklo naudojant net 2 technologijas. Gražūs, savo rankomis pagaminti vėjo varpeliai taps puikia kalėdine dovana artimiesiems, draugams, o darbas kartu su draugais – smagia kūrybine pramoga.  

Integruota anglų kalbos bei dailės ir technologijų pamoka ketvirtokams.

Lapkričio 26 dieną vyko integruota anglų kalbos bei dailės ir technologijų pamoka ketvirtokams. Pamokos metu buvo gilinamos anglų kalbos žinios, kuriamas gaminys- tiltas. Pamoka mokiniams patiko, nes buvo vykdomas eTwinning projektas STEAM IN NATURE, kurio metu mokiniai gali išbandyti savo vaizduotę ir gebėjimą kurti, dirbti  su keisčiausiomis priemonėmis... Šį sykį darbas vyko su spagetti.  Ar bandėte pastatyti tiltą iš spagetti? Ne?.. Ketvirtokams pavyko!

„Mažoji archeologija – pažinkime Panemunės pilį“.

Panemunės pilyje lapkričio 9 dieną mes, pradinukai , dalyvavome edukacinėje programoje „Mažoji archeologija – pažinkime Panemunės pilį“. Užsiėmimas vyko Panemunės pilyje, ją pravedė gidas Marius Jakelaitis. Atvykę susipažinome su pilies istorine praeitimi, bei pabuvome mažuoju archeologu ir savo rankomis palietėme tai, ką mums paliko šios pilies šeimininkai prieš šimtus metų, radome ir ,,lobį“, labai skanus ir saldus buvo. Trumpai apžvelgėme pagrindines archeologinio darbo pakopas. „Archeologinėje perkasoje“ ieškojome praeities dirbinių, mokinomės juos įvardinti. Taip pat sukūrėme ir nupiešėme savo giminės herbinį koklį. Susipažinome su pilies istorija, aplankėme pilies bokštą. Šauniai praleidome laiką, pažinome Panemunės pilį.

 ,,Jurbarko krašto pažinimo diena“.

 

Lapkričio 12 d. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos  8 klasės mokiniams buvo organizuota  ,,Jurbarko krašto pažinimo diena“.

Mokiniai dalyvavo bendrame istorijos ir Jurbarko Krašto muziejaus ir Vinco Grybo muziejau projekte ,,Jurbarko krašto istorinė praeitis ir dabartis“.

Jurbarko krašto muziejuje mokiniai susipažino su Pokario partizanų kovomis už Lietuvos laisvę , Jurbarko krašto partizanų veikla, žymiausiomis to laikotarpio asmenybėmis, aplankė ekspoziciją  skirta pokario partizaninio pasipriešinimo kovoms atminti. 

Vinco Grybo muziejuje mokiniai sužinojo apie Lietuvos monumentaliosios skulptūros pradininko Vinco Grybo gyvenimą ir kūrybą. Gidė  papasakojo kaip  skulptorius susirado  dirbtuves Jurbarke apleistuose dvaro statiniuose, kaip įsirengė čia dirbtuves ir sukūrė tobulus kūrinius.

Mokiniai lankėsi pagrindinėje ekspozicijos dalyje – buvusiose dirbtuvėse. Čia  įrengta skulptūrų ekspozicija. Joje eksponuojamos ir pačios didžiosios monumentaliosios skulptūros (Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas, Simonas Daukantas, Nukryžiuotasis, Angelas), kiti skulptoriaus sukurti paminklų projektai, atskiros jų dalys bei kamerinės, dekoratyvinės skulptūros.

Patiko ir vitražų paroda, kur susipažinome su vitražo istorija.

Šio projekto metu mokiniai praplėtė  akiratį apie Jurbarko krašto žymias asmenybes, pokario partizaninį judėjimą Jurbarko krašte, krašto istorinę praeitį ir dabartį.

Edukacinė išvyka ,,Deimantinis Juozo – Tumo Vaižganto pėdsakas“

Spalio 9 dieną IIIaG ir IIIbG klasių mokiniai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytojomis Elena Elzbergiene ir Jovita Mišeikiene vyko į Stakius. Išvyka buvo pavadinta „Deimantinis Juozo – Tumo Vaižganto pėdsakas“.Ji buvo skirta 150-osioms Vaižganto gimimo metinėms. 2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Visi susirinko nedidukėje Stakių bažnytėlėje, kur vienerius metus kunigavo Juozas Tumas. Mokytoja Elena Elzbergienė pasakojo apie jį kaip vieną ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėją, lietuvių prozos klasiką, kritiką ir literatūros istoriką, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp to meto rašytojų. Ji skaitė tuo metu buvusio kunigo patarnautojo Drotvino atsiminimus apie Vaižgantą. Mokytoja Jovita Mišeikienė supažindino mokinius su rašytojo kūryba. Šios neįprastos pamokos pabaigoje IIIG klasės mokiniai pasitikrino, ką išgirdo apie šią iškilią asmenybę, atsakydami į įvairius jiems užduotus klausimus. Mokiniai pasivaikščiojo aplink bažnyčią, apžiūrėjo šventoriuje esančius paminklus, pasigrožėjo rudenišku Stakių kraštovaizdžiu. Tai buvo graži pamoka, skirta rašytojui Juozui Tumui – Vaižgantui.

Integruota anglų kalbos ir pasaulio pažinimo pamoka 4 klasei

Spalio 3 dieną ketvirtokai sugužėjo į naująją lauko klasę, kurioje vyko integruota anglų kalbos ir pasaulio pažinimo pamoka.

Anglų kalbos mokytojos Nadežda Tikhomirova ir Daina Mačiukūnienė bei klasės mokytoja Daiva Jurevičienė mokiniams pristatė tarptautinę programą eTwinning. Mokytojos pasiūlė mokiniams dalyvauti integruotame anglų kalbos pasaulio pažinimo, matematikos, dailės ir technologijų projekte "STEAM in nature". Mokiniai svarstė, kokias temas bei aktualijas būtų galima aptarti šiame projekte. Vėliau ketvirtokai kūrė projekto logotipą, kuriame atsispindėjo gimnazijos herbas, eTwinning ženklas bei rudenėjančios gamtos ženklai.

 

Partneriai

Kontaktai

Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazija

Adresas:
Dariaus ir Girėno g. 22, Veliuona, Jurbarko r.
Įstaigos kodas 190919036

Telefonas:
mokykla (8~447) 42782,
ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės (8~447) 42788

Pamokų laikas

1kl 24kl pamoku laikas 

 

Susisiekite